Go Back
Drukuj

Ostra sałatka z kraba

Jeśli nie jesteś miłośnikiem ostrych dań, możesz zastąpić papryczkę chilli zwykłą czerwoną papryką. 

Danie sałatka
Kuchnia Mediterranean
Porcje 4
Kalorie 425 kcal

Składniki

  • 600 gram mięsa z kraba (polecam mrożone, te można o wiele łatwiej dostać)
  • 1 szt papryczka chilli
  • 2 szt limonki: sok i skórka
  • 2 łyżki mięty pokrojonej
  • 2 łyżki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 mała cebulka
  • 3 szt awokado
  • 1 opak. mieszanki sałat (polecam rukolę)
  • odrobina soli i pieprzu

Instrukcje

  1. Do mięsa krabowego dodajemy papryczkę chilli pokrojoną w drobną kosteczkę (bez ziarenek, chyba, że jesteś zwolennikiem bardzo ostrego dania), sok i skórkę z jednej limonki, miętę, pietruszkę oraz sos z majonezu i jogurtu doprawiony solą i pieprzem. 

  2. Wszystko delikatnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Do sałatki podaje się także zimny dressing: w miseczce ucieramy oliwę z oliwek z sokiem z i skórką z drugiej limonki. 

  3. Wszystko delikatnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Do sałatki podaje się także zimny dressing: w miseczce ucieramy oliwę z oliwek z sokiem z i skórką z drugiej limonki. 

  4. Do każdej połówki owocu (lub miseczki jak u mnie) włożyć 2-3 łyżki masy krabowej i na wierzch dodać sałatkę z sosem. Danie można udekorować listkami mięty lub kawałkami czerwonej papryczki.