Filet z białej ryby opłukujemy pod zimną wodą, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i obficie obsypujemy ziołami prowansalskimi.
Następnie myjemy pomidory w ciepłej wodzie, osuszamy i kroimy na grube plasterki.
Mozarellę odsączamy z zalewy i również kroimy na grube plastry, wielkości tych z pomidorów.
Czosnek obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę.
Filet ryby polewam odrobiną oleju z pestek winogron, a następnie układam na wierzchu plastry pomidora, posypuję przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przykrywam mozzarellą.
Sos do rybnej zapiekanki może być dowolny. Ja uwielbiam śmietanowy z łyżką mąki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą morską i koperkiem. Wszystkie składniki dobrze mieszam by się pięknie połączyły i zalewam rybę z pomidorami i mozzarellą. Zapiekam przez około 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.