Go Back
Drukuj

Rybne pulpeciki

Danie obiad
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowanie 15 minut
Czas przygotowania 35 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 180 kcal

Składniki

  • 1 filet z dorsza
  • 1 jajko do farszu
  • kawałek słoniny
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • bułka tarta do panierki
  • olej z pestek winogron do smażenia

Instrukcje

  1. Filet z dorsza opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

    Mały kawałek słoninki również przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

    Obieramy dużą cebulę i drobno kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zmielonej ryby i słoniny, a następnie wbijamy jedno jajko, przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i formujemy małe pulpeciki. Panierujemy w bułce tartej.

    Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju z pestek winogron i układamy klopsiki. Smażymy z dwóch stron na złoto brązowy kolor.

    Serwujemy z ziemniaczkami z wody lub pieczonymi frytkami i ulubioną surówką.