Go Back
Drukuj

Rolada z łososiem i szpinakiem

Danie obiad
Czas przygotowania 25 minut
Czas gotowanie 10 minut
Czas przygotowania 35 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 250 kcal

Składniki

  • 250 gram wędzonego łososia w plastrach
  • 4 jajka
  • 200 gram serka śmietankowego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • olej z pestek winogron
  • szczypta gałki muszkatołowek
  • czarny sezam
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 paczka szpinaku mrożonego

Instrukcje

  1. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy szpinak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  2. Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę, a żółtka wraz z gałką muszkatołową i mąką dodajemy do szpinaku.

  3. Całą masę dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do żaroodpornego, prostokątnego naczynia, które uprzednio wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Masa powinna mieć od 1,5 do 2 cm wysokości. Pieczemy około 10 minut (aż będzie plastyczna) i odstawiamy by wystygła.

  4. Upieczoną masę smarujemy serkiem wymieszanym z chrzanem i posypujemy czarnym sezamem. Układamy plasterki łososia, i zawijamy w roladę. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki.