Go Back
Drukuj

Łosoś w szynce parmeńskiej

Danie kolacja
Czas przygotowania 2 godzin
Czas gotowanie 30 minut
Czas przygotowania 2 godzin 30 minut
Porcje 4 osoby

Składniki

  • 500 g filetów z łososia
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej z pestek winogron

Instrukcje

  1. Filet z łososia myjemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Odkładamy na dużą deskę i kroimy na grubsze kawałki, około 3 cm na 3 cm. Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, łyżkę oleju z pestek winogron, wsypujemy czarny, świeżo zmielony pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie ulubione przyprawy. Mieszamy kawałki łososia w marynacie, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.

  2. Kolejnym krokiem jest zawijanie kawałków łososia (pojedynczo) w szynkę parmeńską, a następnie nakłuwanie na patyczki i układanie na tacy aluminiowej do grillowania lub w naczyniu żaroodpornym.

  3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do około 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Serwujemy z ulubioną sałatką.