Filet z łososia myjemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Odkładamy na dużą deskę i kroimy na grubsze kawałki, około 3 cm na 3 cm. Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, łyżkę oleju z pestek winogron, wsypujemy czarny, świeżo zmielony pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie ulubione przyprawy. Mieszamy kawałki łososia w marynacie, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Kolejnym krokiem jest zawijanie kawałków łososia (pojedynczo) w szynkę parmeńską, a następnie nakłuwanie na patyczki i układanie na tacy aluminiowej do grillowania lub w naczyniu żaroodpornym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do około 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Serwujemy z ulubioną sałatką.