Go Back
Drukuj

Muffiny rybne

Danie Appetizer
Kuchnia Mediterranean
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowanie 35 minut
Czas przygotowania 55 minut
Porcje 3 osoby
Kalorie 450 kcal

Składniki

  • 300 gram filetów z mintaja
  • 3 łyżki groszku
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 250 gram mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 średniej cebuli
  • 5 cm pora
  • 1 całe jajko
  • 50 ml oleju
  • 50 ml śmietanki 18%
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 10 dag mozzarelli i parmezanu

Instrukcje

  1. Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy kolorowym pieprzem i solą himalajską, kroimy na kawałki i smażymy na patelni ok 2 minuty z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz pora, chwilę dusimy i wyłączamy, czekając do ostudzenia. Następnie rybę blendujemy.

  2. Jajki zmieszamy dokładnie ze śmietaną, jogurtem, mlekiem i olejem, dodajemy uprzednio przesianą z soda i proszkiem mąkę, delikatnie mieszamy, aby nie było grudek. Kolejnym krokiem jest dodanie do masy farszu rybnego i natki pietruszki – mieszamy ręcznie, jedynie do momentu połączenia się, dodajemy kukurydzę i groszek. 

  3. Do blaszki do pieczenia muffinek wkładamy 12 papierowych foremek, które wypełniamy do 2/3 wysokości rybnym ciastem. Pieczemy w temperaturze 170stopni przez ok. 30-35 minut. 

  4. Pięć minut przed końcem pieczenia posypać wierzch startym parmezanem i mozzarellą.