Go Back
Drukuj

Sałatka z surowego tuńczyka i buraków

Danie sałatka
Kuchnia Mediterranean
Czas przygotowania 15 minut
Czas przygotowania 15 minut
Porcje 1 osoba
Kalorie 285 kcal

Składniki

  • 200 gram surowego tuńczyk
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średni ugotowany burak
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 limonki - sok
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mięty
  • 1 łyżka pasty Ajwar
  • 1 opakwoanie mieszanki sałat
  • 1/5 łyżeczki soli i pieprzu do smaku

Instrukcje

  1. Tuńczyka należy pokroić w jak najcieńsze plasterki – najlepiej ok. 0,5cm – przyprawić solą i pieprzem. Buraki pokroić w niewielkie, o grubości 1cm plasterki. Sałatę wyłożyć na duży talerz, delikatnie skropić sosem sojowym i oliwą z oliwek. 

  2. Przemiennie na sałacie układać plasterek buraka, posmarować do pasta paprykowo-bakłażanową (ajwar) i ułożyć na nim plasterek tuńczyka. Powtarzać do momentu skończenia składników. Wierzch pokropić sokiem z limonki/cytryny oraz posypać mieszanką pokrojonej drobno mięty oraz natki pietruszki.