Go Back
Drukuj

Łosoś z pesto

Danie kolacja
Kuchnia Mediterranean
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowanie 25 minut
Czas przygotowania 30 minut
Porcje 2 osoby
Kalorie 295 kcal

Składniki

  • 2 duże dzwonki z łososia
  • pesto bazyliowe
  • 1/2 szt limonki (sok)
  • 10 szt pomidorków koktajlowych
  • 1 paczka mrożonych warzyw/młode ziemniaczki
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje

  1. Przygotować dwa duże kawałki folii aluminiowej, rybę umyć pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć za pomocą papierowych ręczników. Środek folii delikatnie posmarować oliwą z oliwek i wyłożyć dzwonek łososia, posolić i dopieprzyć do smaku. Wierzch ryby obficie obłożyć pesto (ok. 2 łyżki) i skropić sokiem z limonki. Po bokach położyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i zawinąć w paczuszkę. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec 20-25 minut.

  2. W międzyczasie przygotować warzywa na patelni lub w parowarze – łosoś z pesto doskonale komponuje się z brokułami, żółtą i zieloną fasolką, marchewką oraz mini kolbami kukurydzy. Drugim dodatkiem są młode ziemniaczki podane w odrobinie masła i ze świeżo skrojonym koperkiem.