Go Back
Drukuj

Lin w galarecie – przepis

Danie Main Course
Kuchnia Mediterranean
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowanie 50 minut
Czas przygotowania 1 godzina 10 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 275 kcal

Składniki

  • 1 opakowanie włoszczyzny
  • 2 średnie białe cebulki
  • 3 listki laurowe
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku polskiego
  • 80 dag. filetów z lina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 papryki czerwonej, słodkiej
  • 6 gałązek świeżej natki pietruszki
  • 1 litr wody

Instrukcje

  1. Wykonanie: Warzywa myjemy pod bieżącą wodą, tniemy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą, gotując z nich wywar. Dodajemy ogon, skórę i głowę ryby. Całość gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu. 

  2. Filety smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości masła i oliwy z oliwek. Odstawiamy do ostygnięcia, wykładając je na głęboki półmisek. 

  3. Na rybie układamy pokrojoną w plasterki marchewkę, podsypujemy kilkoma łyżkami groszku i kukurydzy, a także układamy na wierzchu kawałeczki papryki i natki pietruszki. 

  4. Lin w galarecie nie wymaga użycia żelatyny, ponieważ z jego resztek, głównie ze skóry i głowy, wydobywa się sporo „kleju” trzymającego wywar. Rybę z warzywami delikatnie zalewamy rosołem i wstawiamy na noc do lodówki, aby zastygł. 

Notatki

Lin w galarecie smakuje jak połączenie pstrąga oraz karpia