Ryż płuczemy pod zimną wodą, pozostawiamy do namoczenia przez 10 minut. W międzyczasie myjemy rybę i osuszamy ją za pomocą papierowych ręczników.
Filety z mintaja podsmażamy na patelni na maśle i odkładamy na talerz. Ryż odsączamy z wody.
W wysokim garnku dodajemy troszkę masła, pokrojoną cebulę oraz czosnek i chwilkę podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy ryż i podsmażamy go przez 2-3 minuty. Zalewamy winem, dusimy kolejne 2-3 minuty, dodajemy 1/3 bulionu warzywnego. Kiedy ryż wchłonie cały bulion, dodajemy kolejną 1/3 porcji i powtarzamy czynność. Ryż gotujemy w bulionie i winie przez ok. 25 minut.
Na sam koniec dodajemy sok z cytryny, posiekaną garść natki pietruszki, kolendry oraz rybę.
Dla bardziej wyrazistego smaku można dodać do ristotto kawałeczki papryczki chilli oraz zielony groszek dla urozmaicenia koloru dania.