Kalmary rozmrozić i opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć je do wrzątku z dodatkiem białego wina, listka laurowego i ziela angielskiego, gotować przez około 15 minut. Odcedzić i przestudzić. Kalmara pokroić w paski lub talarki.
Wyjąć ciasto francuskie z lodówki 15 minut przez pieczeniem. Nastawić piekarnik na 200 stopni.
W międzyczasie na rozwiniętym cieście nakładamy pastę pomidorową, posypujemy ziołami prowansalskimi (lub włoskimi) i układamy kawałki kalmarów równomiernie na całej powierzchni. Kroimy ciasto na kawałki i zwijamy w małe ruloniki wypełnione kalmarami. Brzegi takiego wytrawnego ciasteczka dociskamy widelcem, aby się nie otworzyły w trakcie pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut, aż skórka będzie złocista.
Podczas pieczenia ciasta francuskiego przygotowujemy sos chili. W blenderze miksujemy papryczkę chili, czosnek oraz imbir. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Jeśli masa jest zbyt gęsta, to dodajemy odrobinę oliwy z oliwek.
Kalmary w cieście francuskim serwujemy na ciepło, od razu po wyjęciu w piekarnika.