Go Back
Drukuj

Pieczony dorsz z bazylią i czosnkiem

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowanie 40 minut
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje 2

Składniki

  • cytryna
  • ząbek czosnku
  • bazylia
  • świeża pietruszka opcjonalnie

Instrukcje

  1. Zaczynamy od przygotowania ryby. Dorsza trzeba dobrze opłukać, a następnie dokładnie osuszyć. Następnie posypujemy rybę solą.

  2. Kolejny krok to doprawienie ryby. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z posiekaną drobno bazylią. Możemy też dodać to mieszanki odrobinę oliwy - by wszystko dobrze się połączyło i łatwo rozsmarowało na rybie.

  3. Dorsza nacieramy czosnkiem i bazylią, a następnie zawijamy w folię aluminiową.

  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy dorsza przez około 40-50 minut.

  5. Dorsza z bazylią i czosnkiem można podać z pieczonymi ziemniakami, warzywami gotowanymi na parze lub z frytkami. Choć przy świątecznym stole lepiej postawić na coś bardziej wyrafinowanego :)

Notatki

Uwaga!

Niektórzy uważają, że przed każdym pieczeniem ryby należy ją delikatnie obsmażyć. Ja osobiście nie jestem fanką tego rozwiązania, ale jeśli chcecie wypróbować tę metodę, to nic nie stoi na przeszkodzie :)

Po pierwszych 30 minutach pieczenia możecie sprawdzić, jak prezentuje się mięso dorsza. Niektóre okazy nie potrzebują zbyt wysokiej temperatury i tym samym mogą upiec się zdecydowanie szybciej.