Go Back
Drukuj
paella z krewetkami i cytryną

Paella z owocami morza

Porcje 5 porcji

Składniki

  • 2 szklanki ryżu
  • 250 g mieszanki owoców morza (kraby, ośmiornice, kałamarnice)
  • krewetki (kilka sztuk)
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży pomidor
  • 8 nitek szafranu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • cytryna pokrojona w ćwiartki

Instrukcje

  1. Na rozgrzanej patelni obsmażyć w całości krewetki z pancerzami (po minucie z każdej strony), zdjąć z patelni i zostawić do ozdoby.

  2. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, roztarty czosnek, a następnie dodać startego pomidora, czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę i zielony groszek.

  3. Kiedy pomidor zacznie się karmelizować, dodać ryż i szafran. Całość podsmażyć, wlać bulion oraz białe wino tak, aby przykryły cały ryż.

  4. Paelle należy gotować na średnim ogniu bez przykrycia i mieszania produktów przez 10 minut, po czym dodać ulubione owoce morza.

  5. Patelnię przykryć folią aluminiową, zmniejszyć ogień do minimum i gotować kolejne 7 minut.

  6. Odstawić paelle z ognia i zostawić pod przykryciem na 3 minuty.