Go Back
Drukuj
pizza z tuńczykiem

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 18 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina cukru
  • 250 ml ciepłej wody

Instrukcje

  1. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy. 

  2. Drożdże kruszymy i przekładamy do mniejszej miseczki. 

  3. Następnie zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. 

  4. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż drożdże ładnie nam wyrosną. 

  5. Do mąki z solą dodajemy spienione drożdże, resztę wody i oliwę. 

  6. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je delikatnie mąką

  7. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub jeśli będzie taka potrzeba na 1,5h