Go Back
Drukuj
ryba w cieście francuskim podana z sałatą i sosem

Ryba w cieście francuskim

Składniki

  • 4 filety z dorsza
  • 1 jajko
  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 4 łyżki czerwonego pesto
  • sól i pieprz

Instrukcje

  1. Na początek rozgrzewamy piekarnik do 200°C (bez termoobiegu). 

  2. Filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem.

  3. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 4 części, a więc dokładnie tyle, ile jest kawałków ryby (jeśli dysponujemy mrożonym ciastem francuskim, to wcześniej musimy je rozmrozić!).

  4. Każdą z części smarujemy łyżką pesto, a następnie na środku układamy rybę.

  5. Dobrze zawijamy i sklejamy po bokach tworząc coś na styl pierożka. Każde zawiniątko smarujemy rozkłóconym jajkiem.Wygodnie jest robić to przy pomocy specjalnego pędzelka. Na środku zawiniątek można zrobić 3 nacięcia.

  6. Na koniec, układamy wszystko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do ciepłego piekarnika. Pieczemy 20 minut.