Go Back
Drukuj
ciasto francuskie leży na stole

Ciasto francuskie własnej roboty

Składniki

  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 600 g miękkiego masła (dodatkowo na bazę maślaną)
  • 200 g mąki (dodatkowo na bazę maślaną)

Instrukcje

  1. W robocie kuchennym (używamy płaskiej końcówki do ciasta) mieszamy mąkę z solą. 

  2. Mniej więcej po minucie dodajemy łyżkę wody oraz śmietankę – stale wyrabiając ciasto. 

  3. Następnie wyjmujemy ciasto z robota i dalej zagniatamy ręcznie na stolnicy posypanej mąką do momentu, aż ciasto nabierze zwartej struktury. Formujemy kulę i zawijamy ciasno w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

  4. Czas teraz na bazę maślaną. Do robota (końcówka pozostaje ta sama – płaska do wyrabiania ciasta) wkładamy miękkie masło. 

  5. Dodajemy 200 g mąki i całość mieszamy na niskich obrotach przez około dwie minuty. 

  6. Kontynuując mieszanie, delikatnie i stopniowo zwiększamy obroty – przechodząc z niskich na średnie. Idealna masa powinna być zwarta i jednolita, a jednocześnie elastyczna.

  7. Po dwóch godzinach wyjmujemy z lodówki ciasto podstawowe, a więc to, które przygotowywaliśmy jako pierwsze. Rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy na kwadrat o boku 25 cm. Rozwałkowane ciasto delikatnie oprószamy mąką.