Go Back
Drukuj

Ciasto naleśnikowe do ryby - przepis

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowanie 10 minut
Czas przygotowania 15 minut
Autor Hanna

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz i pieprz cytrynowy

Instrukcje

  1. Wykonanie: Obie mąki przesiewamy przez sitko i odstawiamy na bok.

  2. Do dużej miseczki wbijamy jajko i z odrobiną soli bardzo dobrze je roztrzepujemy. Masa jajeczna powinna być niemal kremowa i bardzo puszysta. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy za pomocą kuchennej rózgi. 

  3. Uwaga! Mąkę ponownie przesiewamy, jednak porcjami, dodając do masy i dobrze wszystko mieszając, by nie było grudek. Czynność powtarzamy 4-5 razy do momentu, aż dobrze połączymy wszystkie produkty. 

  4. Masa powinna być gęsta. Aby jeszcze trochę zgęstniała, to odstawiamy ją na bok na około 10-15 minut.