Go Back
Drukuj

Łosoś w pomarańczach i miodzie

Danie obiad
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowanie 15 minut
Czas przygotowania 25 minut
Porcje 2 osoby
Kalorie 345 kcal

Składniki

  • 400 gram filetu łososia
  • 100 gram sera mozzarella
  • 120 ml octu balsamicznego
  • 100 gram dżemu pomarańczowego
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 3 łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje

  1. Płaty łososia myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą z oliwek. Rybę doprawiamy solą, pieprzem, zaś na wierzch nakładamy delikatne dżem wymieszany z miodem. Naczynie wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez kwadrans. 

  2. W międzyczasie należy przygotować sos pomarańczowy: do garnka dodajemy ocet i gotujemy do momentu, aż zredukuje się do połowy, po czym dodajemy pomarańczowy dżem, dobrze mieszamy i gotujemy kolejne 2-3 minuty na małym ogniu. 

  3. Podawać z upieczonymi ziemniakami, jaśminowym ryżem lub z dodatkiem lekkiej surówki na bazie świeżych, sezonowych warzyw.