Zaczynamy od przygotowania farszu do naszej pasty. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron by następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mrożony szpinak i cały czas mieszamy by ten się nie przypalił.
Następnie kroimy suszone pomidorki, wrzucamy do szpinaku i podlewamy śmietanką. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Czekamy aż wszystko się zagotuje.
Filet z łososia myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym by skropić go sokiem z cytryny. Kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na oleju z pestek winogron. Gotowego łososia wrzucamy do szpinaku i podgrzewamy.
W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię do pozostałych składników. Całość mieszamy i serwujemy z odrobiną świeżo startego parmezanu.