
Mąkę, żółtko z jaj, mleko i olej sezamowy dokładnie mieszam, dodaję przyprawę warzywną oraz ubite z odrobiną soli na sztywno białko, delikatnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce na godzinę, by ciasto odpoczęło.
W garnku gotuję sos z koncentratu pomidorowego, chili pokrojonej w drobną kostkę, przyprawy chili i papryki wędzonej, zmiażdżonych ząbków czosnku, cukru, oleju arachidowego, octu, sosu sojowego i pokrojonego w drobną kostkę ananasa. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do momentu zagotowania.
Świeżą rybę filetuję, myję i osuszam, a następnie pokrapiam sokiem z limonki, posypując solą i świeżo zmielonym pieprzem syczuańskim. Na patelnię wlewam ½ litra oleju, rozgrzewamy, w międzyczasie obtaczając rybę w gęstym cieście, smażę około 5-7 minut z każdej strony na złoty kolor. Rybę należy wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podaję ją z wcześniej przygotowanym pikantnym sosem i ryżem jaśminowym lub brązowym. Danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Aby wzbogacić smak ciasta, wegetę można zastąpić kurkumą i dodać do niego kawałki startego na tarce świeżego imbiru (ok 2-3 cm korzenia).
Papryczkę chili można zastąpić olejem, jest dużo bardziej wyraźny i pikantny w smaku niż suszona przyprawa.