Go Back
Drukuj
Ryba w stylu chińskim

Ryba po chińsku w cieście

Danie obiad
Keyword ryba po chińsku
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowanie 20 minut
Czas przygotowania 40 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 380 kcal

Składniki

  • 1 kg tołpygi
  • 200 gramów mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 10 łyżek mleka i wody
  • 2 łyżki przyprawy warzywnej (np. Vegeta)
  • 2 łyżki oleju arachidowego i sezamowego
  • 2 szt. papryczki chili i chili w proszku
  • 3 łyżeczki octu ryżowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 szt. limonki (sok)
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki ananasa
  • 3 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 1 litr oleju do smażenia
  • 2 łyżki wędzonej papryki

Instrukcje

  1. Mąkę, żółtko z jaj, mleko i olej sezamowy dokładnie mieszam, dodaję przyprawę warzywną oraz ubite z odrobiną soli na sztywno białko, delikatnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce na godzinę, by ciasto odpoczęło. 

  2. W garnku gotuję sos z koncentratu pomidorowego, chili pokrojonej w drobną kostkę, przyprawy chili i papryki wędzonej, zmiażdżonych ząbków czosnku, cukru, oleju arachidowego, octu, sosu sojowego i pokrojonego w drobną kostkę ananasa. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do momentu zagotowania. 

  3. Świeżą rybę filetuję, myję i osuszam, a następnie pokrapiam sokiem z limonki, posypując solą i świeżo zmielonym pieprzem syczuańskim. Na patelnię wlewam ½ litra oleju, rozgrzewamy, w międzyczasie obtaczając rybę w gęstym cieście, smażę około 5-7 minut z każdej strony na złoty kolor. Rybę należy wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

  4. Podaję ją z wcześniej przygotowanym pikantnym sosem i ryżem jaśminowym lub brązowym. Danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Notatki

Aby wzbogacić smak ciasta, wegetę można zastąpić kurkumą i dodać do niego kawałki startego na tarce świeżego imbiru (ok 2-3 cm korzenia).

Papryczkę chili można zastąpić olejem, jest dużo bardziej wyraźny i pikantny w smaku niż suszona przyprawa.