Go Back
Drukuj
sałatka z wędzonym pstrągiem

Sałatka z wędzonym pstrągiem

Danie kolacja, obiad, podwieczorek, przekąska
Czas przygotowania 10 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 350 kcal

Składniki

  • 2 opakowania filetów z wędzonego pstrąga
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1/2 dużej pomarańczy

Sos winegret

  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól, pieprz

Instrukcje

  1. Zaczynamy od przygotowania sosu do sałatki. Idealny będzie winegret. Do słoiczka wlewamy pół szklanki oleju z pestek winogron. Dodajemy trzy łyżki stołowe wyciśniętego soku z cytryny lub limonki, 1,5 łyżeczki musztardy dijon. Przyprawiamy do smaku solą himalajską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Chętnym polecam dodać ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. Słoik dobrze zakręcamy i dobrze wstrząsamy by wszystkie składniki ładnie się wymieszały. Wstawiamy do lodówki i zabieramy się za sałatkę.

  2. Sałatę myjemy (jeżeli jest taka konieczność) następnie osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do szerokiej salaterki.

  3. Pomarańczę obieramy ze skórki, a następnie „filetujemy” czyli wycinamy nożem spomiędzy białych błonek tak by pozostały cienkie plasterki.

  4. Filet z pstrąga dzielimy na mniejsze kawałki (wedle uznania) i wraz z kawałkami pomarańczy układamy na porwanych liściach sałaty. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem i od razu serwujemy.