Go Back
Drukuj

Smażony leszcz w zalewie octowej

Leszcz w zalewie z octu!

Czas przygotowania 25 minut
Kalorie 280 kcal

Składniki

  • 3 sztuki Leszcz
  • 6 szklanek Woda
  • Ocet
  • Ziele angielskie
  • Listek laurowy
  • Duża biała cebula
  • Cukier
  • Mąka
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Instrukcje

  1. Na wstępie musimy oporządzić rybę. Obieramy i patroszymy (na szczęście moja mama robi za mnie ?). 

  2. Kroimy na dzwonki i przyprawiamy solą morską. Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. 

  3. Po tym czasie wyciągamy leszcza z lodówki i obtaczamy w mące. 

  4. Smażymy na oleju z pestek winogron. 

  5. Około trzy czwarte 10% octu łączymy z wodą (6 szklanek) i wlewamy do garnuszka. 

  6. Dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i resztę przypraw. 

  7. Czkamy aż się zagotuje i gotujemy około 10 minut. 

  8. Usmażone dzwonki leszcza wkładamy do słoików i zalewamy zalewą.

  9.  Zamykamy słoiki i odstawiamy na półkę z wekami ;). 

Notatki

Spożywamy na zimno z białym chrupiącym pieczywkiem!