Go Back
Drukuj

Śmietanowy sos do ryby i owoców morza – przepis

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowanie 10 minut
Czas przygotowania 15 minut

Składniki

  • 1 średniej wielkości cebulka
  • 250 ml śmietany 12%
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili

Instrukcje

  1. Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Szklimy ją do momentu, aż będzie złocista i dodajemy obie śmietany. 

  2. Sos mieszamy, dodając szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz oraz słodką i pikantną paprykę. Sos gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż będzie zredukowany i zrobi się gęsty. 

  3. Do sosu dodajemy natkę pietruszkę, którą dekorujemy również główne danie.