
Fantastycznie smaczny węgorz
Świeżego węgorza oporządzamy czyli ucinamy głowę, ściągamy skórę i nacieramy delikatnie solą gruboziarnistą.
Wstawiamy na piętnaście minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy wywar z włoszczyzny, listka laurowego, kilku ziarenek ziela angielskiego, czosnku i poszatkowanej cebuli.
Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojonego na około sześcio centymentrowe kawałki węgorza.
Gotujemy na malutkim ogniu przez piętnaście minut.
Po tym czasie wyciągamy węgorza, osuszamy i maczamy w jajku i bułce.
Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy kawałki ryby po kilka minut z każdej strony.
Na koniec posypujemy natką zielonej pietruszki i serwujemy z pajdą chleba.
Jeżeli macie kłopot ze ściągnięciem skóry z węgorza zostawcie ją i usmażcie węgorza bez panierki (pomijamy panierowanie w jajku i bułce tartej). Będzie równie smaczny :).