Go Back
Drukuj

Zupa rybna

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowanie 13 minut
Czas przygotowania 43 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 300 kcal

Składniki

  • 1/2 kg małych rybek (karasie, okonie itp.)
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • szczypta ostrej papryki
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 cytryna

Instrukcje

  1. Zaczynamy od przygotowania małych rybek. Należy je umyć, sprawić i pokroić na kawałeczki.

  2. Następnie obieramy włoszczyznę, myjemy i wrzucamy do dużego garnka. Zalewamy około 1 i ½ litra wody.

  3. Obieramy cebulkę i w całości wrzucamy do garnka z warzywami. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 45 minut. Gotowy wywar przecedzamy przez sito do drugiego garnka.

  4. Oporządzone rybki przygotowujemy pozbywając się ości i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 15 minut. Przyprawiamy szczyptą ostrej czerwonej papryki, soli himalajskiej oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  5. Serwujemy z plasterkiem cytryny i kromką chrupiącego pieczywa.