Owoce morza

Ostra sałatka z kraba

Chociaż sam wygląd produktu nie jest zbyt zachęcający do jedzenia, to nie sposób odmówić krabowi dobrych walorów smakowych. Należące do rodziny skorupiaków stanowią najliczniejszą grupę dziesięcionogów, które mimo swoje zwinności i szybkiego chodu w ogóle nie potrafią pływać!

Łowi się ich ponad półtora miliona ton rocznie (z czego aż 20%, w samych Chinach), wpisując się tym samym na listę jednych z najczęściej jadalnych skorupiaków. W Polsce występują jedynie trzy gatunki kraba: brzegowy, wełnistoskrzypcy oraz amerykański – każdy z nich został przywieziony z innego kontynentu.

Samiec czy samiczka kraba?

Wśród kucharzy najbardziej cenione są samice, ponieważ posiadają najwięcej ciemnego mięsa. Krab posiada chude mięso, którego najlepsze partie znajdują się na odwłoku, ogonie i przy szczypcach. To prawdziwy przysmak chińskiej klasy średniej. Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo popularną w Wielkiej Brytanii sałatkę z kraba, którą można przygotować na spotkanie z przyjaciółmi. Coś nowego, zaskakującego i jakże smacznego!

Drukuj
Ostra sałatka z kraba

Ostra sałatka z kraba

Jeśli nie jesteś miłośnikiem ostrych dań, możesz zastąpić papryczkę chilli zwykłą czerwoną papryką. 

Danie sałatka
Kuchnia Mediterranean
Porcje 4
Kalorie 425 kcal

Składniki

  • 600 gram mięsa z kraba (polecam mrożone, te można o wiele łatwiej dostać)
  • 1 szt papryczka chilli
  • 2 szt limonki: sok i skórka
  • 2 łyżki mięty pokrojonej
  • 2 łyżki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 mała cebulka
  • 3 szt awokado
  • 1 opak. mieszanki sałat (polecam rukolę)
  • odrobina soli i pieprzu

Instrukcje

  1. Do mięsa krabowego dodajemy papryczkę chilli pokrojoną w drobną kosteczkę (bez ziarenek, chyba, że jesteś zwolennikiem bardzo ostrego dania), sok i skórkę z jednej limonki, miętę, pietruszkę oraz sos z majonezu i jogurtu doprawiony solą i pieprzem. 

  2. Wszystko delikatnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Do sałatki podaje się także zimny dressing: w miseczce ucieramy oliwę z oliwek z sokiem z i skórką z drugiej limonki. 

  3. Wszystko delikatnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Do sałatki podaje się także zimny dressing: w miseczce ucieramy oliwę z oliwek z sokiem z i skórką z drugiej limonki. 

  4. Do każdej połówki owocu (lub miseczki jak u mnie) włożyć 2-3 łyżki masy krabowej i na wierzch dodać sałatkę z sosem. Danie można udekorować listkami mięty lub kawałkami czerwonej papryczki.