Chociaż sam wygląd produktu nie jest zbyt zachęcający do jedzenia, to nie sposób odmówić krabowi dobrych walorów smakowych. Należące do rodziny skorupiaków stanowią najliczniejszą grupę dziesięcionogów, które mimo swoje zwinności i szybkiego chodu w ogóle nie potrafią pływać!
Łowi się ich ponad półtora miliona ton rocznie (z czego aż 20%, w samych Chinach), wpisując się tym samym na listę jednych z najczęściej jadalnych skorupiaków. W Polsce występują jedynie trzy gatunki kraba: brzegowy, wełnistoskrzypcy oraz amerykański – każdy z nich został przywieziony z innego kontynentu.
Samiec czy samiczka kraba?
Wśród kucharzy najbardziej cenione są samice, ponieważ posiadają najwięcej ciemnego mięsa. Krab posiada chude mięso, którego najlepsze partie znajdują się na odwłoku, ogonie i przy szczypcach. To prawdziwy przysmak chińskiej klasy średniej. Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo popularną w Wielkiej Brytanii sałatkę z kraba, którą można przygotować na spotkanie z przyjaciółmi. Coś nowego, zaskakującego i jakże smacznego!
Ostra sałatka z kraba
Jeśli nie jesteś miłośnikiem ostrych dań, możesz zastąpić papryczkę chilli zwykłą czerwoną papryką.
Składniki
- 600 gram mięsa z kraba (polecam mrożone, te można o wiele łatwiej dostać)
- 1 szt papryczka chilli
- 2 szt limonki: sok i skórka
- 2 łyżki mięty pokrojonej
- 2 łyżki pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 mała cebulka
- 3 szt awokado
- 1 opak. mieszanki sałat (polecam rukolę)
- odrobina soli i pieprzu
Instrukcje
-
Do mięsa krabowego dodajemy papryczkę chilli pokrojoną w drobną kosteczkę (bez ziarenek, chyba, że jesteś zwolennikiem bardzo ostrego dania), sok i skórkę z jednej limonki, miętę, pietruszkę oraz sos z majonezu i jogurtu doprawiony solą i pieprzem.
-
Wszystko delikatnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Do sałatki podaje się także zimny dressing: w miseczce ucieramy oliwę z oliwek z sokiem z i skórką z drugiej limonki.
-
Wszystko delikatnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Do sałatki podaje się także zimny dressing: w miseczce ucieramy oliwę z oliwek z sokiem z i skórką z drugiej limonki.
-
Do każdej połówki owocu (lub miseczki jak u mnie) włożyć 2-3 łyżki masy krabowej i na wierzch dodać sałatkę z sosem. Danie można udekorować listkami mięty lub kawałkami czerwonej papryczki.